Kahlil Gibran: Pesek in pena

12,90 

Pesek in pena, zbirka poetično-duhovnih misli libanonskega pisatelja in slikarja Kahlila Gibrana (1883–1931), je prvič izšla leta 1926. Pomenila je vmesni korak med avtorskim vrhuncem v Preroku (1923) in med naslednjo daljšo knjigo Jezus, sin človekov (1928), ki jo je bralstvo po Prerokovem uspehu nestrpno pričakovalo. Vse tri knjige je Gibran napisal v New Yorku in v angleškem jeziku, kot pred njimi tudi Norega moža (1918) in Znanilca (1920).

Po izidu Preroka ga je že močno izdajalo zdravje, živel je le še sedem let, njegov založnik Alfred Knopf pa je bil tisti, ki je avtorja spodbudil, da je za bralke in bralce v zbirko povezal aforizme, ki jih je pisal skozi čas in so bili nekakšen stranski produkt ustvarjanja daljših knjig. Delo Pesek in pena se je kljub temu izkazalo za enega Gibranovih največjih biserov. Premore notranjo dramaturgijo, saj so začetne misli, ki jih je avtor včasih prevedel kar iz svojih arabskih besedil, še nekoliko plahe, hitro pa se začnejo stopnjevati v vse bolj jasno izražena stališča s pesniškimi obrati in z izvirnimi poudarki, ki navdihujejo in vedno znova presenečajo. V nekaj zaključnih aforizmih se Gibran nasloni na svoje nastajajoče delo o Jezusu.

Nemalo tukaj zapisanih misli in občutij je že davno tega prešlo med najbolj znane duhovne citate, ki jih je rodilo človeštvo.

Kategorija:

Opis

Sedemkrat sem preziral svojo dušo.

Prvič, ko sem videl, kako se uklanja visokosti.

Drugič, ko sem jo videl šepati vpričo človeka s telesno okvaro.

Tretjič, ko je dobila na izbiro težje in lažje, pa je izbrala lažje.

Četrtič, ko je naredila nekaj slabega, potem pa

se je tolažila, češ da tudi drugi počnejo slabe stvari.

Petič, ko je vztrajala v šibkosti,

svoje potrpljenje pa imela za moč.

Šestič, ko je prezirala grdoto obraza,

ne vedoč, da je bila to le ena od njenih mask.

In sedmič, ko je pela hvalnico in to imela za krepost.

Dodatne informacije

Dimenzije 14,5 × 16,5 cm
Leto izida

2023

Obseg

120 strani

Prevod

Žiga Valetič

Založba

Grafični atelje Zenit

Title

Go to Top